Burnley FC Norge

Om klubben

Navn: Burnley Football Club
Kallenavn: The Clarets
Tilholdssted: Burnley, Lancashire

Stiftet: 1882
Stadion: Turf Moor
Kapasitet: 22.619
Rivaler: Preston North End, Blackpool, Blackburn, Bolton

Starten
Burnley startet opprinnelig som en rugby-klubb ved navn Burnley Rovers i 1881 og spilte på Calder Vale Arena. Året etter byttet klubben både idrettsgren og navn til dagens Burnley Football Club og byttet stadion til Turf Moor. Det er også vitkig å poengtere at Burnley var en av tolv lag som var med å stifte the Football League i 1888.

Begynnelsen
Klubbens første suksess kom allerede i 1897/98 da laget vant 2.divisjons-pokalen og fortsatte med en FA-cup triumf mot Liverpool i 1914 - året før første verdenskrig. Etter krigen fortsatte de gode tidene, sesongen 1920/21 vant de 1.divisjon etter å ha spilt 30 ligakamper uten tap - den rekorden sto i over 80 år og ble slått av Arsenal i 2003/04 med 49 kamper.

Foto: Allposters.co.uk

Foto: Allposters.co.uk

Midten av 1900-tallet
Når andre verdenskrig startet var the Clarets i  2.divisjon; det ble bare nesten flere ganger, 1-0-tap i FA-cupen mot Charlton og nesten opprykk hvor Manchester City snappet opp plassen. 50-tallet gikk sin gang og laget vant 1.divisjon i 1959/60-sesongen. To år senere kom laget på 2.plass i både ligaen og FA-cupen etter å ha tapt mot Ipswich og 3-1 mot Tottenham på Wembley.

Midten av 60-tallet, rettere sagt 1965/66-sesongen kom de lilla- og lyseblå på 3.plass og fikk plass i Inter-Cities Fairs Cup, dagens UEFA Cup. Laget klarte seg bra, seiret over Stuttgart (Tyskland), Lausanne (Sveits), Napoli (Italia) før de møtte Eintracht Frankfurt i kvartfinalen; uavgjort i Tyskland, men tapte 2-1 på Turf Moor.

Nedturene
Mot slutten av 70-tallet (1979/80-sesongen) rykket laget ned, to sesonger etterpå var de tilbake, vant divisjonen, for så å rykke ned igjen selv om de nådde semifinale i Liga-cupen og kvartfinale i UEFA-cupen. Få år etter deres siste pokal i 1.divisjon befant Burnley seg i kjelleren, 4.divisjon - i sesongens siste kamp mot Orient, måtte Burnley vinne får å ikke bli sendt ned til Vauxhall Conference League- De vant 2-1.

Moderne tid
90-tallet var en spennende tid for Burnley: de kom seg ut av 4.divisjon etter syv sesonger og laget ble det andre i historien som hadde vunnet alle divisjons-titlene, Wolverhampton var det første. De kom seg etterhvert tilbake til 1.divisjon på bekostning av Stockport, men besøket var kortvarig og sesongen etter ventet 2.divisjon igjen. Mot slutten av 90-tallet investerte klubben i renoveringen av Turf Moor, det skulle bli 22.619 seter og prislappen var £6,5 millioner.

Millennium
1999/2000-sesongen  var en god start på det nye årtusenet, the Clarets rykket opp til 1.divisjon (dagens Championship) etter 2-1-seier over Scunthorpe på Glanford Park og fansen gledet seg over å endelig kunne møte erkerivalen Blackburn Rovers igjen. Det samme året signerte en legende for Burnley, tidligere Arsenal-spiller Ian Wright og i 2001/02 kom lagets første storkjøp, spissen Ian Moore for £1m fra Stockport.

Stan Ternent, en av legendene i Burnley ga seg i 2004 og Steve Cotterill tok over som ny manager. Steve satt i sjef-stolen i nesten tre år, før Owen Coyle tok over. I sin første sesong endte Burnley i midten på tabellen, i sin andre derimot, 2008/09, gikk Burnley til Play-off og vant 1-0 over Sheffield United på Wembley etter mål av Wade Elliott. Etter 33 år med venting var de endelig tilbake i det gode selskap.

Eventyret Premier League startet fantastisk; 1-0 over Manchester United på Turf Moor er en kamp de fleste kommer til å huske. Men det måtte snu en gang.. Owen Coyle fikk tilbud om å ta over Bolton, en klubb han spilte for tidligere - og Burnley sto uten manager. Ex-forsvarer Brian Laws ankom klubben, men klarte ikke å hindre laget fra nedrykk som havnet på 18.plass.

Laws styrte skuta i underkant av et år og rett før årsskiftet 2010/11 kom beskjeden at han var blitt oppsagt, til mange tilhengeres store glede ettersom hans popularitet kun gikk en vei etter ansettelsen. 33-årige Eddie Howe og hans assistent, Jason Tindall ble hentet fra Bournemouth 16.januar etter at de hadde gjort underverker der med et stramt budsjett, men den talentfulle trener-duoen klarte ikke å dra Burnley opp til Premier League i sin første (halve) sesong. En enorm omveltning med opp- og nedturer på tabellen preget klubben den påfølgende sesongen der the Clarets ikke klarte å kjempe om Play Off-plass og 12.oktober 2012 returnerte trener-duoen tilbake til Bournemouth grunnet familiære og personlige grunner.

Det tok 18 dager før styret ansatte tidligere Watford-manager Sean Dyche som ny sjef. I sin første halve sesong endte Burnley på en robust 11.plass, men året etter ble alle Burnley-fans' drøm oppfylt når de lilla- og lyseblå endte sesongen på 2.plass og sikret seg opprykk til Premier League i det som uten tvil var en av de beste sesongene i nyere tid. Rekorder ble skrevet om like ofte som målene haglet inn, the Clarets var tilbake.

eXTReMe Tracker