Om klubben

Navn: Burnley Football Club
Kallenavn: The Clarets
Tilholdssted: Burnley, Lancashire

Stiftet: 1882
Stadion: Turf Moor
Kapasitet: 22.619
Rivaler: Preston North End, Blackpool, Blackburn, Bolton

Starten
Burnley startet opprinnelig som en rugby-klubb ved navn Burnley Rovers i 1881 og spilte på Calder Vale Arena. Året etter byttet klubben både idrettsgren og navn til dagens Burnley Football Club og byttet stadion til Turf Moor. Det er også vitkig å poengtere at Burnley var en av tolv lag som var med å stifte the Football League i 1888.

Begynnelsen
Klubbens første suksess kom allerede i 1897/98 da laget vant 2.divisjons-pokalen og fortsatte med en FA-cup triumf mot Liverpool i 1914 – året før første verdenskrig. Etter krigen fortsatte de gode tidene, sesongen 1920/21 vant de 1.divisjon etter å ha spilt 30 ligakamper uten tap – den rekorden sto i over 80 år og ble slått av Arsenal i 2003/04 med 49 kamper.

Foto: Allposters.co.uk
Foto: Allposters.co.uk

Midten av 1900-tallet
Når andre verdenskrig startet var the Clarets i  2.divisjon; det ble bare nesten flere ganger, 1-0-tap i FA-cupen mot Charlton og nesten opprykk hvor Manchester City snappet opp plassen. 50-tallet gikk sin gang og laget vant 1.divisjon i 1959/60-sesongen. To år senere kom laget på 2.plass i både ligaen og FA-cupen etter å ha tapt mot Ipswich og 3-1 mot Tottenham på Wembley.

Midten av 60-tallet, rettere sagt 1965/66-sesongen kom de lilla- og lyseblå på 3.plass og fikk plass i Inter-Cities Fairs Cup, dagens UEFA Cup. Laget klarte seg bra, seiret over Stuttgart (Tyskland), Lausanne (Sveits), Napoli (Italia) før de møtte Eintracht Frankfurt i kvartfinalen; uavgjort i Tyskland, men tapte 2-1 på Turf Moor.

Nedturene
Mot slutten av 70-tallet (1979/80-sesongen) rykket laget ned, to sesonger etterpå var de tilbake, vant divisjonen, for så å rykke ned igjen selv om de nådde semifinale i Liga-cupen og kvartfinale i UEFA-cupen. Få år etter deres siste pokal i 1.divisjon befant Burnley seg i kjelleren, 4.divisjon – i sesongens siste kamp mot Orient, måtte Burnley vinne får å ikke bli sendt ned til Vauxhall Conference League- De vant 2-1.

Moderne tid
90-tallet var en spennende tid for Burnley: de kom seg ut av 4.divisjon etter syv sesonger og laget ble det andre i historien som hadde vunnet alle divisjons-titlene, Wolverhampton var det første. De kom seg etterhvert tilbake til 1.divisjon på bekostning av Stockport, men besøket var kortvarig og sesongen etter ventet 2.divisjon igjen. Mot slutten av 90-tallet investerte klubben i renoveringen av Turf Moor, det skulle bli 22.619 seter og prislappen var £6,5 millioner.

Millennium
1999/2000-sesongen  var en god start på det nye årtusenet, the Clarets rykket opp til 1.divisjon (dagens Championship) etter 2-1-seier over Scunthorpe på Glanford Park og fansen gledet seg over å endelig kunne møte erkerivalen Blackburn Rovers igjen. Det samme året signerte en legende for Burnley, tidligere Arsenal-spiller Ian Wright og i 2001/02 kom lagets første storkjøp, spissen Ian Moore for £1m fra Stockport.

Stan Ternent, en av legendene i Burnley ga seg i 2004 og Steve Cotterill tok over som ny manager. Steve satt i sjef-stolen i nesten tre år, før Owen Coyle tok over. I sin første sesong endte Burnley i midten på tabellen, i sin andre derimot, 2008/09, gikk Burnley til Play-off og vant 1-0 over Sheffield United på Wembley etter mål av Wade Elliott. Etter 33 år med venting var de endelig tilbake i det gode selskap.

Eventyret Premier League startet fantastisk; 1-0 over Manchester United på Turf Moor er en kamp de fleste kommer til å huske. Men det måtte snu en gang.. Owen Coyle fikk tilbud om å ta over Bolton, en klubb han spilte for tidligere – og Burnley sto uten manager. Ex-forsvarer Brian Laws ankom klubben, men klarte ikke å hindre laget fra nedrykk som havnet på 18.plass.

Foto: BurnleyFC.com

Laws styrte skuta i underkant av et år og rett før årsskiftet 2010/11 kom beskjeden at han var blitt oppsagt, til mange tilhengeres store glede ettersom hans popularitet kun gikk en vei etter ansettelsen.

33-årige Eddie Howe og hans assistent, Jason Tindall ble hentet fra Bournemouth 16.januar etter at de hadde gjort underverker der med et stramt budsjett, men den talentfulle trener-duoen klarte ikke å dra Burnley opp til Premier League i sin første (halve) sesong. En enorm omveltning med opp- og nedturer på tabellen preget klubben den påfølgende sesongen der the Clarets ikke klarte å kjempe om Play Off-plass og 12.oktober 2012 returnerte trener-duoen tilbake til Bournemouth grunnet familiære og personlige grunner.

Foto: BurnleyFC.com

Det tok 18 dager før styret ansatte tidligere Watford-manager Sean Dyche som ny sjef. I sin første halve sesong endte Burnley på en robust 11.plass, men året etter ble alle Burnley-fans’ drøm oppfylt når de lilla- og lyseblå endte sesongen på 2.plass og sikret seg opprykk til Premier League i det som uten tvil var en av de beste sesongene i nyere tid. Rekorder ble skrevet om like ofte som målene haglet inn, the Clarets var tilbake.

Første sesongen sikret de plassen med et nødskrik, men andre sesong var et eventyr og lille Burnley endte på en 7.plass. På sin vei feide de av gårde den ene stormakten etter den andre og fikk prøve seg i Europa for første gang på 50 år.

Foto: BurnleyFC.com

I 2020 ble klubben kjøpt opp av Alan Pace og hans ALK Capital. Den nye styreformannen hadde en annen tilnærming i den tradisjonsrike klubben og våren 2022 tok Dyche-æraen slutt etter svake resultater over tid.

Til tross for iherdige forsøk de siste kampene rykket Burnley ned. Sommeren 2022 ble stopperlegenden Vincent Kompany ansatt, som fikk oppgaven med gjenoppbyggingen av nye Burnley.