Barton dømt av FA

Joey Barton ble idag suspendert fra all fotballaktivitet de neste 18 månedene etter å ha blitt funnet skyldig i odds- og veddemål i perioden 26.mars 2006 til 13.mai 2016. 

Foto: BurnleyFC.com

Det engelske fotballforbundet melder at midtbanespilleren har tippet 1260 ganger på resultater, utvikling og forseelser i perioden som aktiv fotballspiller, noe som er et brudd på FA regel E8. Videre har spilleren blitt idømt en bot på £30.000.

– Jeg er veldig skuffet over hvor hardt jeg blir straffet. Denne avgjørelsen tvinger meg til å legge opp tidlig. Det er helt klart at jeg ikke har drevet med kampfiksing og at det ikke har vært spørsmål om min integritet.

Jeg aksepterer at jeg brøt fotballens regler, men jeg føler at straffen er hardere enn den ville vært for mindre kontroversielle spillere enn meg. Jeg har kjempet mot spillegalskapen og har sendt FA et medisinsk rapport om problemene mine. Jeg er skuffet over at den ikke ble vurdert, sier Barton.

Foto: BurnleyFC.com

–  Jeg vokste opp i en virkelighet hvor gambling både var og er en del av kulturen, skriver han i pressemeldingen. Fra tidligere barneår kan jeg huske at familien lot meg delta. Eldre familiemedlemmer plasserte penger for meg på store løp som Grand National.

– Siden 2004 har jeg vært registrert på Betfair med mitt eget navn, registrert på hjemmeadressen. Det hele har vært godkjent ved mit pass. Det har vært full åpenhet. Jeg har plassert over 15.000 veddemål i mange forskjellige idretter. 1200 har vært plassert i fotball og på spill som gjelder denne saken. Gjennomsnittet på hvert veddemål var 150 pund, mange gjaldt bare noen få pund.

Barton hevder han ikke har vært involvert i noen slike tapsveddemål de siste seks årene. Men Barton har spilt på en rekke kamper han har selv vært involvert i og er helt åpen på at han ved enkelte tilfeller har spilt på tap for egen klubb.

Foto: Burnleyfc.com

Jeg var ikke troppen, Jeg spilte ikke. I var ikke engang på benken. Jeg hadde ikke større mulighet til å influere på resultatet enn jeg har hatt på veddemål i dart, snooker eller cricket.

Jeg har jobbet med å komme meg ut av alkoholavhengighet og skjønner nå at jeg trenger hjelp for å bli kvitt spilleavhengigheten min. Det vil jeg gjøre.

Manager Dyche mener at straffen Barton har blitt ilagt er i det strengeste laget, men erkjenner at det var galt av Barton selv om straffen i seg selv ikke reflekterer grunnen til veddemålene som fant sted før duoen ble gjenforent i januar. Sjefen håper at FA begynner å se alvorligere på mer alvorlige og utspekulerte situasjoner som på godt engelsk «diving» og skuespill.

Foto: BurnleyFC.com

– Vi kjenner reglene og Joey kjente til reglene, la oss gjøre det klart. Alle vet at du ikke kan gamble på fotball når du er i bransjen, sa Dyche. Det er ikke noen forsøk på å lure seg unna og det er resultatet av det og vi aksepterer FAs avgjørelse. Men jeg må gjøre det klart som Joey sa i sin uttalelse, hans integritet er klar.

– Det pekes ikke noen fingre på annet enn hans personlige veddemål på kamper og ikke forsøk på kampfiksing, kun hans personlige gambling. Ser man på noen av de andre hendelsene som har preget fotballverdenen opp gjennom årene, så mener jeg fortsatt at dette er en for streng straff. 

Foto: BurnleyFC.com

– FA har en rolle og vi må respektere deres avgjørelse. De viser nok styrke med disse avgjørelsene. Det overbærende jeg håper FA ser at de tar tak i det som ødelegger i kamper i form av juks, noe jeg har snakket om tidligere. Jeg antar de kreftene som har tatt over eller som tar over vil se nærmere på det, enten i form av videodømming eller sanksjoner i ettertid. 

– Det er mer nødvendig nå enn tidligere og man kan kalle det for simulering, men jeg liker å være være litt mer direkte og kalle det for hva det der, som er juks.

FAs dom setter en effektiv stopper for deres samarbeid med Burnley.

– Han har vært en god karakter å ha her. Han har levert for oss på og utenfor banen, både som profesjonell og som en klubbmann. Han har helt klart hjulpet oss på veien, fra vår forrige fantastiske sesong til hvor vi er nå og jobber hardt for å avslutte det riktig. Han har helt klart spilt sin rolle i det. Jeg har snakket med han og bedt han dra til familien sin, ta vare på dem og la støvet legge seg, avsluttet Dyche.