Burnleys Premier League-plan

Mye skal gå galt for at ikke Burnley blir å se i Premier League igjen neste sesong. Leicester er allerede klare for opprykk, og om ikke lenge bør også Burnley være klare for en retur til toppdivisjonen for første gang siden nedrykket i 2010.

Men som alltid vil det bli vanskelig å fornye kontrakten i Premier League i den første sesongen. Da opprykket til 2009/10-versjonen av Premier League ble klart, var tallenes tale klar og det ble et hurtig gjensyn med Championship-fotball på Turf Moor.

Siden den gang er det naturlig å tro at klubben har lært ei lekse. I 2009 var det første gangen på 33 år at klubben spilte i Englands øverste divisjon, nå er det kun fire år siden sist.

Det ser etter alle solemerker ut som om det blir Premier League-fotball på Turf Moor neste sesong! Bilde: Flickr

Det er liten tvil om at det må forsterkninger til for å redde plassen. Men stallen må ikke bare forsterkes, den må også utvides. Kloke signeringer den første sesongen kan bli nøkkelen til en langvarig deltakelse i Premier League.

Årets nyopprykkede lag er en god pekepinn på hva som må til for å holde plassen. Selv om Ole Gunnar Solskjærs Cardiff virker fortapte, er både Hull og Crystal Palace mer eller mindre sikre på overlevelse med fem runder igjen å spille. Ser vi på de tre klubbene er det mulig å komme til en tilnærmet «fasit» på hvordan Burnley allerede i sommer kan gi seg selv en fordel foran neste sesong, i det som trolig vil bli en sesonglang kamp for å unngå nedrykk. I det minste så kan man analysere seg frem til noen Premier League-tips ved å kikke på de nyopprykkede lagenes innsats i år.

Crystal Palace

De startet sesongen fullstendig på jordet. Ian Holloway hadde vært i Premier League med Blackpool tidligere, og fotball-stilen han ønsker å spille passer ikke inn i et lag som må kjempe for å redde plassen. Blackpool-styret støttet derimot Holloway og klubben rykket til slutt ned i deres første sesong.

Palace tok imidlertid grep og sparket Holloway da det stormet som verst rundt klubben i høst. Londonerne lå desidert sist på tabellen og «ingen» så en utvei for dem – helt til Tony Pulis tok over kontrollen på Selhurst Park.

Han gjorde det eneste en nyopprykket klubb kan gjøre – nemlig å stenge igjen forsvaret og karre med seg ett poeng her og ett der, samt vinne noen viktige og noen overraskende hjemmekamper. Kun få uker etter at Pulis tok over var de på trygg grunn, og de har ikke sett seg tilbake siden.

Hull City

Selv om diskusjonen rundt navnebyttet til klubben er på breddefotball-nivå, er spillerne på banen mer enn gode nok for Premier League. Hull-sjef Steve Bruce ønsket mer Premier League-erfaring i laget og hentet blant andre Tom Huddlestone og Jake Livermore til klubben.

32 Premier League-kamper senere og Huddlestone har bevist at han var et røverkjøp for drøye 50 millioner kroner. I januar hentet de også Shane Long og Nikica Jelavic, begge spisser med god fartstid i Premier League.

Fem kamper før slutt er også Hull mer eller mindre trygge – mye takket være kloke og riktige overganger.

Cardiff

I den walisiske hovedstaden har hele sesongen vært et tivoli. Støyen rundt klubbeier Vincent Tan har felt klubben og waliserne virker fullstendig fortapte. Manager Malky Mackay fikk sparken og Solskjær ble hentet inn i januar akkurat i tide til å gjøre noen langsiktige investeringer i stedet for det han burde ha gjort – kortsiktige.

Mats Møller Dæhli har vært fantastisk, men ellers har ikke januar-signeringene til Solskjær vært noe å skrive hjem om. Solskjær burde gjort som Bruce og Pulis, hentet inn Premier League-rutine og tettet igjen bakover. Nordmannen gjorde imidlertid det motsatte og nå betaler Cardiff prisen.

Burnley neste år

Så hva bør Burnley gjøre? I korte trekk er svaret en blanding av det Pulis og Bruce har gjort med henholdsvis Palace og Hull. Da Clarets sist var i Premier League slo de blant annet Manchester United 1-0 hjemme etter solid forsvarsspill og gode individuelle prestasjoner. Førsteprioritet må være å sette et allerede solid forsvar, fylle på med litt Premier League-rutine som også passer inn i laget og be supporterne lage en heksegryte når det spilles kamper på Turf Moor neste sesong.

Mulighetene er der, det skal være sikkert!

Burnleyfc.no takker gjesteskribent Richard for bidraget!