Eksklusivt for Burnley FC Norge: Intervju med manager Sean Dyche

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

The Clarets klarte dessverre ikke å redde plassen i Premier League, men ble plassert på kartet og fikk mange nye følgere underveis. Hva vil du sin var din mest minneverdige opplevelse fra forrige sesong?

– Den ene jeg nevner ofte, kun og holdet fra et managers perspektiv og basert på prestasjon – uavhengig av seier og viljen til å vinne kampen må være Manchester United borte. For fansen vår å spille mot en så stor klubb og levere den prestasjonen vi gjorde, selv om vi ikke vant må jeg si var spesielt utmerket. Spesielt i første omgang. 

– Ser jeg på det fra fansens perspektiv, vil jeg si de to kampene mot Manchester City som vi ikke tapte mot. Vi besøkte regjerende seriemester som har et fantastisk lag med så mang gode spillere og sikre en 2-2 der, for så å slå dem 1-0 hjemme. 

Foto: BurneyFC.com
Foto: BurneyFC.com

Ny sesong og nye muligheter, hva vil du si er den største forskjellen fra Burnley-laget fra 2013/14 kontra 2015/16?

– Den åpenbare er at laget må bygges om og få det til å forstå den taktiske tilnærmingen og hvordan vi fungerer, så det er en ting. Det er kanskje større endring fra utsiden, fordi vi var kanskje litt mer ukjente to år siden når vi kom ut av the Championship og ble mer kjent på grunn av Premier League og dens omdømme. 

– Nå blir vi sett på litt annerledes, som et lag som har vært der. Tidligere var vi sett på som et midt-tabell-lag på sitt beste. Jeg tror det er et annet inntrykk fra utsiden, enn den vi er. 

Har innholdet på treningene endret seg etter forrige sesongs erfaring?

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

– Ja, men ikke på grunn av det i seg selv, mer på grunn av det antallet kamper vi har i the Championship sammenlignet med Premier League. Det og fordi at dagene er mindre tilfeldige i the Championship, hvor det i Premier League kamp spilles på forskjellige dager og tider. I the Championship har du for det meste lørdag og tirsdags-kamper, med noen få unntak. 

Forbereder du spillerne annerledes i forkant av kampene basert på den erfaringen du har fått fra Premier League?

– Egentlig ikke, fordi vi tar alle motstanderne våre på alvor uavhengig av hvem vi møter. Være seg et cup-lag, Premier League eller Championship-lag og vi liker å tro at vi forbereder oss godt til alle kamper. Vi klargjør oss ikke mer til en kamp enn en annen, vi tar det hensiktsmessig og passende som gir oss best mulighet til å vinne i alle kamper. 

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Klubben har større bredde enn i 2013/14-laget, er du fornøyd med tingenes tilstand eller kunne du tenkt deg mer tilskudd?

– Jeg vil si vi har en bedre balanse nå med det vi har tilgjengelig. Vi er nok litt lette i midtforsvaret selv om vi vet at Ben Mee er opprinnelig en midtstopper, så vi har det dekket med styrke for han er en veldig god midtstopper.

– Ser man på laget som helhet, så har vi fått inn Joey Barton på midten og Dean Marney nærmer seg friskmelding. Med Fredrik Ulvestad så har vi styrke på de fleste nøkkelområder, men kanskje ikke så mye i midtforsvaret. 

Foto: burnleyexpress.net
Foto: burnleyexpress.net

Som nordmann er det noe fokus på Fredrik Ulvestad i norsk media, ser du for deg at Fredrik vil få en rolle å spille denne sesongen?

– Ja, jeg så ikke for meg at han skulle tilpasse seg oss og ligaen så raskt. Som du husker så fikk han starte kampen mot Aston Villa forrige sesong, så han har tatt til seg det vi gjør og tilpasset seg veldig bra. Denne sesongen har dessverre blitt hindret av skaden hans, som også var en lengre skade enn det vi håpet på.

– Han er ikke helt 100% enda, men nærmer seg og hadde det ikke vært for skaden hans ville jeg ansett han som en utfordrer til startplass, basert på sesongoppkjøringen han hadde. Vi liker det vi ser fra han, han tilpasser seg bedre og bedre, blir stadig mer vant med det vi gjør, som igjen gjør han aktuell for lag-uttaket. 

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Mange unge spillere har ankommet Turf Moor denne sommeren; Luke Hendrie, Renny Smith og Josh Ginnelly som alle anses som spillere for fremtiden. Dummigan og Anderson varmet benken mot Leeds, ser du for deg mer spilletid for talentene?

– Vi får se. Laget har blitt litt dypere og i kulissene så har vi en slags nøkkel-utviklingslag – ikke at det har vært det tidligere, men vi lagt til mer der og investert i unge spillere som er i aldersgruppen 17 til 19. De er gode spillere som vi føler kan utvikles sammen med oss, så får vi se det derfra.

– Vi prøver å se på klubben som en helhet, ikke bare på forbedringene som er gjort på banen, treningsfeltet eller flere andre som har vært og de som kommer. Vi ser på laget, hvordan laget bygges for fremtiden – som igjen går tilbake til de unge spillerne vi har hentet og vi vil utvikle dem. Om de lever opp til det media ser gjenstår å se, men i det lange løp og spesielt etter en sesong så bør vi kunne se utviklingen deres og ser fram til deres utfordring på førstelaget. 

Foto: BurneyFC.com
Foto: BurneyFC.com

En snakkis denne sommeren har naturlignok vært Ings, Trippier og Shackell, føler du laget har spillere i troppen som kan ta steget opp og fylle hullene?

– Ja. Det var realiteten i bransjen med gode spillere som flytter på seg, det hender ikke alltid, men som oftest. De var gode tjenere for klubben over flere år, noe som er uvanlig i seg selv og vi så for oss at de kom til å bytte beite – noe de gjorde. 

– Vi var på en måte forberedt på det, men det avhenger selvfølgelig av hva markedet tilbyr. Vi har hentet inn gode spillere som utvikler seg godt med det vi har, som lærer det vi gjør her og sakte, men sikkert er det tegn til at laget finner flyten og formes til et godt og produktivt lag.

– Det tar tid, for det er ingen hurtigreparasjon av dette. Noen spillere som ankommer ny klubb finner seg til rette veldig raskt og etter min erfaring er det ikke så enkelt og slikt tar tid, men vi er fornøyde med tegnene vi ser og det som skjer i laget nå med de nye spillerne som har kommet inn. De tilpasser seg til hvordan vi jobber og hvordan nåværende spillere jobber eller de som var her før dem. 

Foto: BurneyFC.com
Foto: BurneyFC.com

I løpet av din tid på Turf Moor, basert på opprykk-sesongen og Premier League-sesongen føler du at du at laget du ønsker begynner å falle på plass basert på dine krav med konkurranse og allsidige spillere?

– Ja og jeg har sagt det et par ganger i pressen tidligere at det var et par ting som glapp, men jeg føler at det har kommet inn veldig gode forsterkninger som vi er fornøyde med. Det er vanskelig for fansen, media eller andre managere og trenere, selv spillere. Alle vil at brikkene skal falle på plass med en gang, noe som er vanskelig å få til.

– Jeg mener de spillerne vi har hentet tilpasser seg til de spillerne vi allerede har og sammen med de erfaringene vi har fra de siste årene, gjør det til en produktiv enhet. Vi har vist det og jeg føler at det er mer i vente. 

Foto: BurneyFC.com
Foto: BurneyFC.com

Har du allerede valgt det laget som skal starte i de fleste kamper eller føler du det er mer åpent ettersom bredden i laget er større?

– Det er helt klart mer åpent og marginene er mindre fordi jeg mener vi har mer dybde i laget med erfarne spillere på dette nivået, og noen utover det. Vi har foreløpig brukt et lignende lag-uttak og selv om flere der ute tror at vi bare velger et lag og sender dem ut, så tenker vi grundig gjennom hvem som kan være mest produktiv i kommende kamp. 

– Vi ønsker at det laget finner flyten og det viktigste er at det laget leverer prestasjoner og vinner kamper. 

Kommer du til å prioritere cup og liga like mye denne sesongen?

– Vi tror på det cupen står for og jeg personlig har hatt gode opplevelser med den, spesielt FA cupen. Jeg tror nok at de aller fleste managere vil si at ligaen er den viktigste, som er den store testen med å levere over en lengre periode, finne konsistensen og det ultimate målet er å finne veien tilbake til Premier League.

– De fleste managere jeg snakker med sier det samme og ligaen er viktig for ethvert lag, men vi håper selvsagt å gjøre det bra i cupene også. 

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Alle med tilknytning til Burnley kjenner til «en kamp av gangen» og «minimum requirement is maximum effort»-mantraen du har innført, blir det samme holdning denne sesongen også?

– Det gjør det og det er interessant å se og høre andres meninger om det. Når jeg begynte å snakke om det for første gang så trodde mange at det kun var et tilfeldig ordvalg, men jeg mener det faktisk. Det er en bransje der alle kamper er forskjellige og alle kamper er utfordrende hvor vi må være klare for alt. Hvorfor se på de to-tre neste kampene når du må komme deg gjennom den første? 

– Det andre (minimum requirement is maximum effort) er bare noe jeg tror på, jeg trodde på det som spiller og jeg tror på det som manager. Det var et krav jeg stilte til meg selv og det er krav jeg mener spillerne også burde stille seg selv, jeg krever mye av meg selv og krever derfor mye av andre. 

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Flere klubber står i fare for å få transfer-embargo – noen er der allerede – i the Championship og FFP banker på døren, hvordan vil du si Burnleys fremtidutsikter er?

– Vi har ingen problemer med det, så de kommer ikke til å banke på døren vår. Med det åpenbare finansielle aspektet av å være i Premier League og vår fornuftige pengebruk. Vi var veldig fornuftige denne sommeren og mange glemmer at vi faktisk har brukt penger, vi har hentet spillere og det er mer i vente med Danny Ings-situasjonen. Vi kommer til å balansere regnskapet og vi er i en god finansiell posisjon.

– Mye har blitt sagt om hvorfor vi ikke brukte så og så mye, men det må være en balanse og det må være produktivt og det er vi klare over. På den andre siden så må det være en lys fremtid for Burnley FC og det mener jeg det er. 

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Årets The Championship virker å være – som alltid – mer spennende enn den forrige. Flere klubber investerer tungt og det spås en tøff kamp om topp seks-plasseringene, hvordan anser du Burnleys muligheter til å klare en plassering i toppen? Hvem føler du er sterke nok til å rykke opp denne sesongen?

Svaret ligger på en måte i spørsmålet. Det var et tøft marked denne sommeren, noe jeg mener er tilfellet hvert år, men denne sesongen er det mange klubber der ute som er betraktelig rikere enn oss, hovedsaklig på grunn av eierne deres. De har spyttet inn mye penger i klubbene for å komme seg til Premier League eller iallefall gi det et forsøk. 

– Noen har – som alle vet – ikke fått det til. Vi har finanser tilgjengelige, men det må fortsatt balanseres fordi vi ikke har styrtrike eiere som kan spytte inn millioner av penger så det gjør det vanskeligere. Men på en annen måte så er det stort tro på oss selv her, meg selv, spillerne, staben, fansen vår som er realistiske og som fortsetter å støtte oss og måtte det fortsette slik. 

– Den en-klubbs-mentaliteten jeg har snakket med om så mye, er en viktig faktor og det er ikke bare noe jeg sier. Det er klarere nå enn noen gang. 

Redaksjonen takker Burnley-manager Sean Dyche for intervjuet.