Howe vil satse ungdommelig

Mens hovedfokuset i disse dager er opprettholde seiersrekken og nå den matematisk mulige Play Off-plassen, skjer det mye i bakgrunnen og manager Howe planlegger allerede neste sesong. Manageren forteller om hvor vanskelig det har blitt å sikre seg talentfulle spillere med alle storlag som henter rubb- og stubb for å gardere seg og kun å ha dem på reservelaget og gjemme dem fra offentligheten.

Enhver manager ønsker å få bruke tid på spillergruppen; lære dem managerens mentalitet, spillestil og filosofi. Sesongen nærmer seg uunngåelig slutten og Howe håper å trimme stallen litt, samtidig som han er på utkikk etter å hente nye talenter fra akademiet – den nye Richard Chaplow, Kyle Lafferty, Chris McCann eller Jay Rodriguez.

Burnley har brukt færrest spillere av alle lag i løpet av sesongen, men har allikevel en solid stall i Championship med seks spillere ute på lån. Howe har vært vant med minimale muligheter under sin tid i Bournemouth – takket være kjøpenekt -og ønsker heller å involvere hele laget, fremfor å la mange sitte på tribunene.

Jeg tror ikke at en ønsker å ha en stor stall hvor du har mange av karene som kun er bak kulissene og ikke får spille. Men selvsagt er jeg for egenutvikling av unge spillere og gi dem sjansen og føler det er den riktige veien å gå, uttaler Howe

Fra før har flere unge spillere fått tilbud om enten forlengelse eller profesjonell kontrakt med Lancashire-klubben og Howe håper å kunne gjøre overgangen mellom reservelaget og ungdomslaget mer flytende – noe Brian Laws i sin tid startet på. Det er som i ethvert fotballag kamp om plassene og reservelaget er ofte stedet der man får mest spilletid, noe bl.annet Alex MacDonald, Wes Fletcher, Kevin Long, Chris Lynch, Nik Kudiersky, Chris Anderson, Alex-Ray Harvey, Dominic Knowles og Michael King alle har gjort.

På det «høyere plan» er det kun Fletcher og King som har fått spille i cupen (Morecambe), mens angriper Harvey har fått varme benken ved to anledninger for førstelaget.

Med alle de unge spillerne vi har, må vi gi dem en mulighet hvis de er gode nok, poengterer Howe. Det må være en måte for dem å bryte inn på første laget, men det er stadig vanskeligere med alle pengene som er involvert i fotballen. Det letteste er, antar jeg, å kjøpe spillere, men det er tosidig fordi spillerne må være gode nok til å entre et hvilket som helst lag og man kan heller ikke gi muligheten til de som ikke er på ønsket nivå, men når det er sagt, så trenger man å presse dem litt hvis de er gode nok.

Foto: Burnleyfootballclub.com

 

– Jo høyere man er i fotballpyramiden, desto vanskeligere er det å bringe inn egenutviklede spillere fordi jo høyere du er, desto høyere er kravene om standard og det trengs en talentfull gutt for å bryte gjennom det nivået. Det er stor konkurranse om spillerne i form av rekruttering, vi må være smarte og rekruttere så godt vi kan – derfra er det ned til treningen og kvaliteten som henter ut talentet.

Fra sin tid i Bournemouth hadde Howe konkurranse med større klubber som Portsmouth og Southampton, mens i de nord-vestlige områder er det enda tøffere med hele ni Premier League-klubber i området. I tidligere dager kunne et lag som Crewe hente spillere som var frigjort fra kontrakten, utvikle dem og selge dem for en større sum, gode eksempler på dette vil være; David Platt, Robbie Savage og Neil Lennon kom alle fra Manchester. Nå er det slik at et City- eller United kan holde på slike spillere lenger fordi de har råd til det.

Ulempen er at klubbene i disse tider, så holder klubbene lenger på talentene, helst så lenge de kan, slik at de ikke gjør noen feil. tidligere var det mye lettere, mener jeg – nå har de enorme staller og hvis de er i tvil holder de dem ute eller låner dem ut, så det gjør ting litt vanskeligere. Det er nok med konkurranse, men vi må prøve å være smarte og hente de som vil være gode for oss, avslutter Howe.