Super-Vokes reddet dagen i Skottland

(Aberdeen 1-1 Burnley, 1.runde): Europa-drømmen fikk en verst tenkelig start med skade på Nick Pope og straffe imot. The Clarets slet i over en time med å knekke Dons-koden, så løsningen ble Sam Vokes i en 4-4-2.

Tårnspissen trengte et kvarter på å score Burnleys første Europa-mål på over 50 år. I Burnleys øyne er poengdeling et godt utgangspunkt til returoppgjøret neste uke.

The Clarets var tilbake etter sommerferien og kampen fikk en verst tenkelig start i Skottland når Nick Pope måtte ut med skade før kvarteret var spilt.

Meget synd for keeperen som blir skadd i første offisielle kamp denne sesongen, erstatteren ble danske Anders Lindegaard.

Minutter senere sneiet ballen armen til James Tarkowski i feltet. Gult kort til Tarky og  dommeren pekte på straffemerket. Gary Mackay-Steven var sikker fra 11-meter og 1-0 til hjemmelaget i det 19.minutt. Fram til halvtimen virket Burnley å slite litt der skottene var det bedre laget, både i fart, pasninger og rytme.

Lancashire-laget kom til et par halvsjanser der Chris Wood (35′) kom nærmest, men spissen sendte kula over buret.

Fram til pause hadde engelskmennene ballen mest og skapte noen fine muligheter, men verken Lennon (39′) eller Gudmundsson (43′) klarte å utligne på Pittodrie Stadium. I løpet av omgangens tre tilleggsminutter hadde dommeren noen merkelige avgjørelser i favør hjemmelaget til den tilreisende fansens store frustrasjon, men det ble ingen flere mål.

I det dommeren sendte lagene til pause kunne man konstatere at Aberdeen hadde gjort hjemmeleksen sin, selv om det blir diskusjoner om straffen, så er begrenset the Dons Burnley til kun sporadiske innlegg.

Etter sidebytte var det er mer offensivt Burnley-lag som viste seg fram og Jack Cork (46′) var den første til å true keeper Lewis som var med på notene og snappet opp kula. Ben Mee pådro seg en smell like etter og trengte litt behandling, kom seg utpå igjen på tross av ubehag.

Hjemmelagets Ball utførte en klinisk stopp på Gudmundsson som fikk frispark og sendte kula i feltet, keeper Lewis reddet et flott Cork-forsøk, ga retur som etter litt klabb og babb havnet hos Lennon som klinket til og tvang fram nok en herlig redning av Aberdeen-keeperen. Clarets-maskineriet hadde våknet. Cosgrove (54′ og 65′) kom til to fine muligheter, men Lindegaard var i veien. Så kom Burnleys første taktiske bytte; Sam Vokes for Jeff Hendrick og 4-4-2.

Innbytter Vokes brukte ikke mange berøringene på å vise seg fram og bidro til et Gudmundsson-forsøk (67′) som gikk like over Lewis. Vokes’ (71′) luftstyrke var med på å skape muligheter for andre og egen del, men Aberdeen forsvarte seg heltemodig og gjorde det vanskelig for the Clarets.

The Clarets måtte tilbake til det grunnleggende og trengte tid og tålmodighet. Et flott oppspill fra Tarkowski havnet hos Wood som chippet kula til Sam Vokes, tårnspissen viste styrke med to Dons-forsvarere på seg, flippet over, vendte og sendte kula i nettet bak en sjanseløs Lewis. 1-1 i det 81.minutt!

Burnley våknet og begynte å spille slik man har blitt vant med å se den spille mens fansen sang høylytt. Westwood (83′) kunne ha sendt the Clarets i ledelsen minuttet senere etter et utsøkt forarbeid av Chris Wood, men hadde ikke marginene på sin side.

Sluttminuttene ble en formalitet der Burnley hadde kontroll og fjerdedommeren la til fire tilleggsminutter. Dommeravgjørelsene gikk i Burnleys favør der Dons-spillerne prøvde seg ved to-tre anledninger på straffe (skuespill), men dommeren lot seg ikke overbevise – det var heldigvis ikke Neymar-tilstander.

I det kampen ble blåst av, kunne Burnley være fornøyd med et godt utgangspunkt til returkampen neste uke, men formasjonen og taktikken må finjusteres.

Aberdeen: Lewis, Logan, Shinnie, McKenna, McGinn (Wright 78), Mackay-Steven, Cosgrove (May 75), Delvin, Ferguson (Gleeson 55), Ball, Hobban
Innbyttere: Cerny, Forrester, Gleeson, Campbell, Anderson
Gule kort: Logan 55

Burnley: Pope (Lindegaard 14), Lowton, Tarkowski, Mee, Lowton, Cork, Hendrick (Vokes 66), Westwood, Lennon, Gudmundsson, Wood
Innbyttere: Taylor, Walters, Wells, Bardsley, Long
Gule kort: Tarkowski 18, Lowton 36

Tilskuere: 20,313 (1,969 Burnley)