Tyve år siden Burnley returnerte til toppen av engelsk fotball.

Mange fotballinteresserte, i alle fall fra den yngre garde, tenker trolig på Burnley som en etablert klubb i engelsk fotball. Realiteten er likevel, for dem av oss som husker tilbake til forrige årtusen, en helt annen.

For to tiår siden var ikke «The Clarets» å finne i den engelske fotballens to øverste divisjoner. Vi lå og rotet lenger nede i divisjonssystemet inntil manager i 1999/2000-sesongen, Stan Ternent, begynte gjenreisningen av Burnley som en større engelsk fotballklubb. 6. mai var det nøyaktig 20 år siden Ternent og hans tropper sikret seg opprykk fra tredje nivå i England. Etter den ettermiddagen i mai var Burnley tilbake i First Division, det som i dag kalles Championship, for første gang på 17 år.

Det er fascinerende å tenke på hvor klubben befant seg like før årtusenskiftet, når Burnley i dag har spilt Premier League i fem av de seneste seks sesongene. For dem som driver med fotball tipping har det til og med vært mulig å spille på Burnley i europeisk klubbsammenheng. I sesongen 2018/2019 deltok Burnley i UEFA-cupen for første gang på over 50 år. Europa-eventyret endte med sammenlagt tap mot Olympiakos i tredje kvalifiseringsrunde.

Det var imidlertid ikke meislet i stein at 99/00-sesongen skulle ende med opprykk. Men Stan Ternent sørget for å lede laget til syv seire i de åtte siste kampene. Og da Wrexham i tillegg ga oss en hjelpende hånd ved å slå Gillingham i siste serierunde, var andreplassen og direkte opprykk sikret.

– Vi var i fremragende form, så jeg var ikke nervøs for opprykket selv om vi måtte ut i play-off. Vi var en enestående spillergruppe den gang, erindrer Micky Mellon til Burnleys offisielle hjemmeside. 

Mellon var en av målscorerne i den siste kampen mot Scunthorpe, og hadde dermed en helt avgjørende rolle i opprykket. Selv hadde han kommet til klubben midt i den foregående sesongen, da Ternent satte gang i prosjektet sitt på Turf Moor. Fra å kjempe mot nedrykk til den laveste profesjonelle divisjonen i England i sesongen før Ternent (og Mellon) kom til endte man såvidt utenfor playoff i 98/99-sesongen, før det hele kulminerte et snaut halvår inn i det nye årtusenet. 

Kilde: Unsplash
Kilde: Unsplash

Den siste ligakampen mot Scunthorpe måtte altså vinnes for å ha mulighet til å sikre direkte opprykk. En tidlig scoring fra hjemmelaget satte imidlertid en støkk i The Clarets, men Mellon og resten av spillerne ristet skuffelsen av seg. Micky Mellon sørget for utligningen før Glen Little satte inn det forløsende seiersmålet i andre omgang. I garderoben etter kampen ventet spillerne spent på sluttresultatet fra kampen i Wrexham.

– Jeg tror det var en av stadionvaktene til Scunthorpe som forsiktig åpnet garderobedøren og fortalte at opprykket var sikret, erindrer Mellon.

Dermed ble Stan Ternent kun den tredje manager i løpet av de seneste 20 årene som ledet Burnley opp til den engelske fotballens nest høyeste divisjon. Til forskjell fra de tre foregående tilfellene klarte Ternent å holde laget oppe, og dermed ble fundamentet for det Burnley som vi kjenner i dag lagt.

Stan Ternent ledet for øvrig Burnley i seks sesonger og har i dag en høy stjerne i klubben hvor han selv startet sin aktive karriere som fotballspiller og i byen som ble hans hjem. Han er i dag manager i Tranmere Rovers.