Burnley er vaksinert mot straffer

Statistikk kan brukes til så mangt. Noen hevder til og med at det er løgn nedfelt på papir. Likevel er det spesielt å se antall tildelte straffespark i Premier League siden 2017/2018-sesongen. Burnley ligger soleklart i bunn.

Ingen klubber har fått færre straffespark enn Burnley siden starten av Premier League-sesongen for tre år siden. Uansett hvilken holdning du har til statistikk er tallenes tale krystallklar. Men skyldes dette en forfordeling av Burnley eller setter de andre lagene seg oftere i straffe-situasjoner?

Etter 0-3-tapet mot Chelseavar Burnley-manager Sean Dyche ute med riven. I engelsk media hevdet den karismatiske treneren at laget hans «umulig» kunne bli behandlet likt som resten av lagene i Premier League når det kommer til å bli tildelt straffespark. Les en oppsummering av kampen på https://www.nettavisen.no/sport/.

Ikke noe straffespark i dag heller, nei. Kilde: Unsplash

Clarets-sjefen var tydelig irritert etter at kampens dommer, i følge Dyche, hadde oversett et klart Burnley-straffe i kampens innledning. Da ble Ashley Barnes lagt i bakken av Chelsea-keeper Edouard Mendy. Dyche og laget tørster etter poeng etter en dårlig sesongstart. Du kan lese mer om Premier League på https://extra.bet365.com/news/nn/. Hvis du driver med fotball tipping, får du i skrivende stund kun 1,90 i odds hos bet365 hvis du spiller på at Burnley rykker ned.

Årets sesong har vært et inferno av straffespark og mål, noe du kan lese om på https://www.nrk.no/sport/. Burnley er imidlertid ett av kun to lag som fortsatt ikke har blitt tildelt et straffespark i inneværende sesong. Med mindre enn ti kamper spilt er det kanskje ikke allverdens å henge seg opp i. Noe som imidlertid ser langt mer mistenkelig ut er at ingen lag har blitt tildelt færre straffer enn Burnley siden høsten 2016. Sean Dyche har sett dommeren peke på straffepletten kun seks ganger i perioden.

Samtlige av de 13 lagene som har spilt Premier League i alle de ovenfornevnte sesongene har kunne avslutte fra krittmerket på elleve meter oftere. Manchester United har fått ikke mindre enn 32 straffespark i perioden. Leicester kommer som nummer to med 26 straffer.

At formodede topplag får flere straffer enn midt- og bunnlagene er ikke så merkelig, tenker du kanskje. Men også Crystal Palace har blitt tildelt 26 straffer i løpet av de drøye tre årene.

Newcastle har heller ikke behøvd å trene alt for mye på straffespark. Kun åtte ganger har «The Magpies» avsluttet fra 11-meteren. 

Hvis vi regner ut gjennomsnittet blir forskjellen om mulig enda tydeligere. Sean Dyches mannskap tildeles et straffespark i snitt hver 24 kamp. Sist gang var mot Wolves i juli. Dette står i sterk kontrast til Manchester United som ikke behøver å spille fire kamper for å få et straffespark (3,75 kamper i gj.snitt).

Med en poengfattig sesongstart, og en plassering i bunn av tabellen, bør kanskje Sean Dyche håpe på flere straffer til sitt mannskap. I alle fall har Burnley satt samtlige avslutninger fra 11-meteren i mål i løpet av perioden.

Som om det var noen trøst.