Eddie Howe; Burnleys Turf Moor-inho

Burnleys manager, Eddie Howe har sammen med Porto-manager, Andre Villas Boas blitt sammenlignet med Real Madrid-manager, Jose Mourinho. Å komme fra en klubb som har produsert flere store trener-skikkelser som Tottenhams Harry Redknapp og Stokes Tony Pulis, forteller Howe at det startet med et enten-eller scenario.

Eddie Howes første kamper som manager for Bournemouth, riktignok som vikar, var ingen dans på roser; to tap på rad og en plassering nederst på tabellen – rettere sagt 23.plass. Flere spurte seg om den tidligere Cherries-forsvareren var kun et billig løsning eller om styret ante at det var mer å hente fra unge Howe.

Bournemouth har avlet flere manager-talenter gjennom tidene, John Bond, Tony Pulis og Harry Redknapp for å nevne noen, så styret var nok begeistret når Eddie sa nei til fire klubber, men skuffet- og forståelsesfulle når han omsider takket ja til Burnley FC, som møter West Ham i FA cupen imorgen kveld.

– Eierne gjorde et modig valg, forklarer Howe. Det enkleste hadde vært å si at det ikke kom til å fungere, men de ansatte meg på fulltid, ga meg en plattform til å bygge og omstrukturere klubben etter eget ønske.

I motsetning til Redknapp som har gjort underverker med Tottenham, som kan spille i Champions League kvartfinale og som har «tatt over» Liverpools plassering i toppen av tabellen – risikerte unge Howe å ikke bare miste jobben, men også hele klubben.

For å være ærlig, så var det et mareritt. Når jeg tok over jobben, ble jeg gjort oppmerksom på at hvis klubben havnet i Conference League, ville det knekke. Spillerne hadde ikke fått lønn på tre måneder og klubben var i en fase med eierskifte, så det var ingen ledelse over.

– Laget vant ikke kamper og vi trengte god form for å holde oss i ligaen, det var en enorm oppgave til første lederstilling å være. Jeg følte at dette virkelig kunne være et slag i ansiktet, jeg kunne ta over jobben og aldri bli sett i fotballen igjen, men så tenkte jeg at det også var en mulighet jeg aldri kom til å få igjen. Jeg spilte på stolthet og fortalte spillerne at det ville være en utrolig historie hvis vi klarte dette og noe de kunne fortelle sine barn og være en del av Bournemouths historie.

Og slik ble det.

Svaret spillerne ga han var opprykk sesongen etter, vel vitende at de kanskje aldri kom til å bli betalt og ble fratatt 17 poeng. Og nettopp den innstillingen og holdningen i de mørke tider er grunnen til at the Cherries nå ligger på en 2.plass i League One og har en gyllen mulighet til å rykke opp til Championship.

Følgelig fikk snuoperasjonen opp andre klubbers øyne for Howes ferdigheter – med Peterborough, Crystal Palace og Charlton som alle ønsket å hente managertalentet. Howe takket pent nei til tilbudene, fram til Burnley dukket opp på bordet og klubben godkjente kompensasjonstilbudet. 

– Jeg følte stor lojalitet til klubben og det var ikke noe stort ønske å forlate – de var som en familie for meg, men jeg følte jeg måtte teste meg selg og når en mulighet som Burnley dukket opp, trengte jeg å være modig og bevise mine ferdigheter.

Noen anså nok Burnley for å være en klubb som spilte på hell etter å ha rykket opp til Premier League, hvor uheldigheter sørget for at klubben rykket rett ned igjen. Med en ambisjon om å returnere til den øverste ligaen, manglet laget både seire og det lille ekstra, men Howe er en mann med ambisjoner og positiv tankegang.

– Det er en stor klubb med en stor historie, med et godt styre som fikk oss til å føle oss velkommen og en talentfull spillerstall, uttalte Howe kort tid etter ansettelsen.

– Jeg tror det er tilfeller hvor du må skrike, men de er heldigvis sjeldne, forklarer Howe. Jeg føler at du heller bør fortelle dem hva de bør gjøre, fremfor å skrike til dem.

I motsetning til mange andre spillere som har måttet legge skoene på hyllen på et tidligere stadie enn ønsket- eller forventet, er ikke Howe bitter. Hans eneste anger er at han ikke startet på trenerkursene tidligere. Selv uttalte han at alltid følte seg «litt annerledes og litt mer alvorlig enn de andre» mens han fortsatt var ung i spillet – noe han i følge flere fortsatt er. Fotball er alvorlige forretninger med mye på spill, noe Burnleys manager, Eddie Howe er alvorlig god på.

– Jeg har ikke bevist noe enda. Spillerne vil jobbe- eller ikke jobbe for deg, avhengig av hvor god du er, som spiller og som manager har jeg alltid engasjert meg selv i jobben. Jeg kaller meg selv kjedelig, men det er med tungen rett i munn – jeg har en personlighet og en lys side, den kommer bare sjeldent ut. Akkurat nå ser jeg så mye fotball jeg kan – fram til kone går fra meg, avslutter Howe.