Howe: – Vi må utvide vår horisont

foto: Burnleyfootballclub.com

Med rykter som til stadighet dukker opp over spillere som ryktes inn- og ut Turf Moors porter, har manager Eddie Howe et lite øye på – ikke overraskende – Jack Cork under UEFA’s Europeiske U-21 mesterskap som startet på lørdag i Danmark. Selv om fansens største ønske er å se Cork i Burnley-trøya permanent, er det også mange andre spillere som kan trekke managerens interesse i løpet av mesterskapet.

Cork tilbrakte et- og et halvt år i Burnley-trøya og ble raskt en favoritt blant fansen, men er bundet stjernegalleriet fra London, Chelsea i et år til, ifølge kontrakten med de blå. Midtbanespilleren har uttalt at han ikke ser noen fremtid i London, noe som åpnet muligheten for en overgang og bedre ikke da han i tillegg nevnte at han kunne tenke seg et permanent opphold i Burnley. Klubbledelsen har selv sagt flere ganger at Cork er en spiller som absolutt har de kriteriene som trengs for å bli fast inventar i den lilla- og lyseblå delen av Lancashire. 

Alt kan muligens se pent og pyntelig ut på papiret, men det er flere klubber som kunne tenke seg den energiske midtbanespilleren, blant annet har vi Blackpool og Southampton som begge har Cork på radaren. Det er ikke bare 21-åringen som blir iakttatt under U-21 mesterskapet, manager Howe har sendt ut speideren sin til å holde øynene åpne for andre potensielle forsterkninger fra land som Sveits, Island, Hviterussland, England, Ukraina, Spania og Tsjekkia – hvor det garantert finnes «skjulte» talenter.

Premier League og Championship har utallige talenter av utenlandsk opprinnelse, men the Clarets har ikke hatt all verdens lykke på det utenlandske spillermarkedet. Høyt oppe på listen over spillere som ikke slo gjennom finner vi tre nederlendere; Marco Gentile, Remco van der Schaaf (t.v) og Chris Waddle. Gentile ble en fiasko, Waddle kun fikk en kamp (cupen) og ble sendt tilbake til Volendam, mens Remco som det var høye forhåpninger til – Champions League-erfaring, tross alt -fikk kun en kamp og 59 minutter for Burnley før Brøndby ble neste destinasjon og fortsatt er det.

Fra den amerikanske delen av verden hentet Owen Coyle Diego Penny og Fernando Guerrero, men begge sør-amerikanerne hadde liten- eller ingen betydning for klubben.

Keeperen Penny (t.h) fikk to kamper og to innhopp før han ble sendt hjem til Coronel Bolognesi i Peru, hvor han opprinnelig kom fra. Guerrero ble hentet fra Ecuadors Indemendiente del Valle på et ett-årig lån i starten av klubbens Premier League-sesong, men fikk ikke mer enn to cup-kamper og syv innhopp før arvtager Laws sendte han hjem.

Lite er det å si om Frederic Nimani og Amadou Sanokho, samt Besart Berisha – som nok er den mest kjente floppen, riktignok ikke hans egen feil, da en skade like etter overgangen sommeren 2007 satte stopper for mye av karrieren for den albanske landslagspilleren som ikke fikk en eneste kamp for Burnley.

Ungarske Gabor Kiraly hadde en intens kamp med danske Brian Jensen – en av klubbens suksesser – før han flyttet videre på seg. Amerikanske Danny Karbsassiyoon derimot ble satt ut av spill med en skade og australske Mark Robertson and Doug Hodgson hadde lite å bidra med.

Noen nordmenn har det også vært i løpet av tiden, Frank Peter Kval (fikk en kamp mot Darlington i 3-2-tapet i FA cupen, 1998) og Rune Vindheim som fikk ti kamper og to mål i løpet av sin korte Burnley-karriere, samt Christian Kalvenes som fikk 27 kamper i løpet av sine to år.

En italiensk keeper har også vært innom klubben, Luigi Cennamo, men sisteskansen fungerte mer som en innbytter for greske Nik Michopoulos i sin eneste kamp FA cup-tapet mot Cheltenham i 2002. Dimi Papadopoulos på sin side hadde ikke like mye hell i Lancashire, selv om han var med å vinne gull med Hellas i EM 2004.

Nevnte Michopoulos (keeper, Hellas) var en av suksessene, samme med Arthur Gnohere (forsvar, Elfenbenskysten) og Joey Gudjonsson (midtbane, Island) som kommer til å bli husket varmt for sin rolle i opprykksesongen. Forsvarer Andre Bikey (Jamaica) er en av dem som har gjort det bra, samme med Guineas venstreback Mo Camara som hadde en viss suksess før han gikk gratis til Celtic. Drissa Diallo (forsvar, Mauritius), Eric Djemba-Djemba (midtbane, Kamerun), John Guidetti (angrep, Sverige), Jean-Louis Valois (ving, Frankrike) og Stan Varga (midtstopper, tidl. Tsjekkoslovakia) er alle spillere som vil bli husket varmt av Claret-fansen.

Det er ikke dermed sagt at klubber skal holde seg unna utenlandske spillere, for man har svært mange eksempler på tilfeller der de har- eller har hatt stikk motsatt effekt, C.Ronaldo, T.Henry, C.Vieira – eller A.Taarbat, for å nevne en noen ytterst få.

Jeg så Jack under U-21-kampen i Southampton på søndag og vi kommer til å ha noen plassert i Danmark også, røper Howe. Det er to-veis, vi kommer til skue Jack og samtidig se om det andre der som trekker interesse, det er en del av vår tro og filosofi; å jobbe med unge spillere og forbedre dem – alle er som opptrer under turneringen er også i den ideelle alderen.

– Det er naturligvis mye kvalitet der og det er en gyllen mulighet til å se om vi kan finne noen talenter – neste generasjons-talenter. Vi kommer til å titte og det er lettere sagt enn gjort, å hente dem etter å ha sett dem – det kommer til å være konkurranse.

Fotballen har blitt mer jevn i de fleste land den siste tiden og det er mange gode spillere i et hvert land nå. De mindre kjente landene kan være en gullgruve for skjult talent, men vi kommer kun til å hente en spiller som vi føler kan tilpasse seg den engelske spillestilen. Det er altfor forskjellig fra andre ligaer rundt om i verden, så det er risikoen med å hente utenlandske talenter, man må ha full tiltro til spillerne man henter – at de klarer å tilpasse seg spillestilen.

– Det er selvfølgelig en periode man trenger å tilpasse seg – det er noe som trengs av hjemlige spillere når de ankommer en ny klubb, hva da med de utenlandske. I Bournemouth var vi fullstendig konsentrert om britiske talenter ettersom vi følte det passet både oss og budsjettet bedre, men jeg føler at vi må utvide vår horisont, gjøre hjemmeleksen vår og bruke speiderne for det de kan best, avsluttet manageren.