Legenden Jimmy McIlroy har gått bort

Burnleys største ikon, Jimmy McIlroy døde idag 87 år gammel. 

Foto: BurnleyFC.com

Nord-iren ble hentet til Burnley som 19-åring i 1950 fra Glentorian for £8.000 og ingen i klubbens historie har spilt flere kamper for Burnley enn McIlroy. Hans tid under en annen legende Harry Potts var uforglemmelig og selv om dagens generasjon aldri fikk se han spille, så vet alle hvem han er.

McIlroy ble klubbens toppscorer for the Clarets i 1956/57 og 1957/58 og var kjent for sine ferdigheter med ballen og et rykk som terroriserte de fleste forsvarer. Den tidligere spissen var delaktig i Burnleys gylne tider fra 1959-62 og var verdig mer enn den ene trofeen enn fikk, i ligaen.

Foto: BurnleyFC.com

McIlroy var en vesentlig grunn til Burnleys suksess og kom ble ligaens nest beste spiller i 1962, forbigått av daværende Burnley-kaptein Jimmy Adamson. Det sier litt om statusen klubben hadde på den tid og det kom derfor som et stort sjokk når han ble solgt til Stoke for £25.000 i 1963. Stoke spilte da i andre divisjon. Flere lidenskapelige Burnley-fans protesterte mot dette ved å aldri sette sin fot på Turf Moor igjen.

Hans tid i Stoke var positiv og han bidro med å få the Potters opp til øverste ligaen på første forsøk. Påfølgende sesong kom «Jimmy Mac» og Stoke så langt som til finalen i ligacupen. Etter å ha lagt opp prøvde han seg som trener hos Oldham og Bolton, men fant ut at det ikke var noe for han etter 18 dager.

Foto: BurnleyFC.com

Ikonet fortsatte å bo i Burnley og var en sportsreporter for lokale Express avisen. I hans senere år ble han anerkjent for sin innsats for Burnley FC og i 1999 ble «the Bee Hole End»-tribunen døpt til «Jimmy McIlroy». I 2008 fikk han utmerkelse av Burnley by og 50 år etter å ha lagt opp, i 2009-2010-sesongen, hadde Burnley et jubileums år til ære for Jimmy Mac. I 2011 fikk han tildelt «MBE» (Order of the British Empire eller kommandørridder på norsk).