Oppsummering av sesongen 2012/13

The Clarets fikk en pangstart på sesongen med en herlig seier over Bolton i sesongens første kamp, men derfra og ut ble det blandende resultater for Lancashire-laget som igjen måtte overkomme et managerbytte et stykke uti sesongen. Redaksjonen reflekterer over sesongen som har vært

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Oppryddingen fortsatte og sommerhandelen

Som forventet ble Jay Rodriguez solgt og klubben fikk inn en god slant penger for den populære spissen, noe som også bidro til at budsjettet gikk grønt det året, men Jay var ikke den enete som forlot skuta. Clarke Carlisle, Zavon Hines, Andre (Bikey) Amougou og Brian Easton pakket alle kofferten og fant seg nye arbeidsgivere – i likhet med flere ungdommer.

Inn kom nye både unge og erfarne spillere, noen kjente og andre ikke fullt så kjente. Manager Howe valgte å gjøre Derbys Jason Shackell til sommerens prioritet og gjorde spilleren umiddelbart til klubbens nye kaptein. Sam Vokes som hadde et positiv opphold på Turf Moor forrige sesong ble hentet på permanent basis, Brian Stock ankom fra Doncaster, samtidig en håndfull unge og delvis «ukjente» ble hentet til Lancashire; George Porter og Luke O’Neill.

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

«Den nye legenden»

Jays overgang var uunngåelig og i skyggen av overgangen fikk Charlie «Chas» Austin viktig tid og rom til å blomstre i Burnley-trøya. Angriperen slo den ene rekorden etter den andre og innen juletider hadde han allerede skrevet seg inn i Turf Moors historie.

Austin tangerte Ray Pointers rekord fra 1959/60-sesongen ved å score imponerende 14 mål på åtte kamper og ble den raskeste til å nå 20 mål innen nyttår siden Andy Payton i 2000. Spissen manglet kun ett mål fra å tangere Willie Irwines 29 mål for the Clarets, men måtte under kniven i sesongavslutningen og dermed ble det kun 28 nettkjenninger sammenlagt.

24-åringen hadde en flott sesong og ble belønnet med hele fire utmerkelser; gullballen, årets spiller, årets spiller blant spillerne og årets mål (Charlton), men Kieran Trippiers solide innsats gjennom hele sesongen ga han en plass på årets Championship-lag og Lee Grant ble foretrukket av fansen.

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Managerbyttet

I begynnelsen av oktober begynte spekulasjonene som sa at Eddie Howe kom til å forlate the Clarets å surre rundt Turf Moor, klubben ba AFC Bournemouth om å ligge unna, mens Howe selv gikk ut og fortalte at han var lykkelig i Lancashire og mange anså dette som et endt kapittel, men slik gikk det ei. Overraskende nok valgte Howe å reise tilbake til sørkysten av personlige grunner, til styrets store skuffelse.

Et nytt regimeskifte skulle finne sted i Lancashire og populære Terry Pashley overtok skuta på midlertidig basis og fikk for første gang lede the Clarets’ førstelag i fire kamper, før ansettelsen av Sean Dyche som permanent manager fant sted.

Økonomi, fasiliteter og bak kulissene

Ikke lenge etter at the Clarets ansatte Sean Dyche, meldte klubben at de hadde skrevet under tidenes mest verdifulle sponsoravtale med lokale møbelgiganten Oak Furnitureland, som åpnet en filial i Burnley by. Dette kom på toppen av «Totally Wicked«-avtalen fra tidlig september.

Foto: privat, S.Rønneberg
Foto: privat, S.Rønneberg

Som kjent så ble Mike Garlick og John Banaszkiewicz utnevnt som klubbens nye styreformenn i mai og duoen var instrumentale i prosjektet om å kjøpe tilbake Turf Moor og treningsfeltet Gawthorpe og samle det hele under et nytt holdingselskap som moderklubben hadde kontroll over.

Forslaget ble tatt godt imot blant aksjonærene, men det som fikk flere til å lure var hvorfor Brendan Flood valgte å trekke seg som styremedlem kort tid etter at forslaget overfor ble fremmet og gjennomført. I april skulle det vise seg at Flood hadde flere baller i luften, blant annet en russisk investering i Turf Moor-klubben som det ikke ble noe av etter at Flood gikk ut av styret.

Styret fikk også en stjerne i boken under januarvinduet og beskjeden var klar: Charlie Austin er ikke til salgs, det skal derimot bli spennende å se hva som skjer med toppscoreren i sommer.

Årets overraskelser

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

To spillere har utmerket seg for de lilla- og lyseblå denne sesongen; Danny Lafferty og Kevin Long. Når Joseph Mills ble hentet fra Reading forrige sommer og Ben Mee fant formen, var det lite som tydet på at den unge iren kom til å bryte gjennom på førstelaget. Ny manager og skader på blant annet Ben Mee rundt årsskiftet gjorde at Lafferty fikk fritt spillerom på kanten og skulle etterhvert vise seg å bli en nøkkelspiller på venstreback for Burnley.

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Den andre har uten tvil vært Kevin Long som fikk sin debut for førstelaget under Sean Dyche og fulgte opp med flere svært gode prestasjoner som også gjorde at David Edgar måtte vike plassen.

22-åringen ble ikke bare hyllet av manageren, men ble like så godt tilbudt en kontrakt forlengelse – noe han pent takket ja til. Flere har gått langt og antydet at forsvareren innehar soleklare ferdigheter og potensiale til å bli en viktig førstelagsspiller for de lilla- og lyseblå med årene.

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Lancashire-derbyene

En kan ikke se på sesongen uten å ta med de viktigste begivenhetene, nemlig Lancashire-derbyene. The Clarets fikk en drømmestart på sesongen med en flott 2-0-seier over Owen Coyle og hans Bolton. I returoppgjøret fikk the Trotters sin revansje og dro i land en 2-1-seier på eget gress.

Men det var the Cotton Mills-derby eller El Lanclasico som var høydepunktet. 2.desember var en elektrisk dag på Turf Moor når erkerivalene Blackburn kom på besøk og for en dramatisk kamp det skulle vise seg å være, som ble toppet av en sen Sam Vokes-utligning.

Møtet med Blackpool ble en glede for the Clarets som vant 1-0 foran tv-kameraene og tapte i retur-oppgjøret. 2-2-2 endte det sammenlagt. Det som derimot nok gleder Clarets-fansen aller mest er at Burnley avsluttet sesongen på en høyere tabellplassering enn rivalene Leeds, Blackpool og Blackburn.

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Nytt år og nye muligheter, men fortsatt elendige dommere

Etter en noe humpete reise fra overtagelsen av klubben til nyåret, traff Burnley gullfuglen og befant seg like utenfor Play-Off. Tre av fire seire tidlig i 2013 fikk flere til å drømme seg bort, men slik skulle det ikke gå. Kun fire seire på 18 kamper var ikke godt nok for the Clarets og dermed endte det på en 11.plass – mye takket være en sterk sesongavslutning.

Dommertabbene kom i fokus ikke bare en gang i løpet av sesongen og selv om det ikke hjelper å klage i ettertid, så sto dommerkvartettene for et tap på hele 20 poeng grunnet flere feilaktive og kritiske avgjørelser som kunne betydd en 2.plass og direkte opprykk.

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Kontrakter og veien videre

Ross Wallace, Kevin Long og Dean Marney har alle skrevet under på nye kontrakter, men det er flere nøkkelspillere hvis kontrakt går ut i sommer; Chris McCann, Martin «Pato» Paterson, Lee Grant, Brian Jensen, Jon Stewart og Michael Duff.

Et salg av toppscorer Charlie Austin er uunngåelig denne sommeren dersom det kommer inn et latterlig tilbud og vil antageligvis være i alles interesse dersom flere av de ovennevnte velger å forlate klubben – erstattere må tross alt hentes inn og sjefen blir nødt til å handle klokt. Den eneste Dyche fikk gleden å gjenforenes med er en tidligere elev fra Watford-tiden, nemlig Fulhams Alex Kacaniklic som var på lån og viste positive takter.

The Clarets har en av ligaens minste spillerstaller og signalene er at det skal forbli slik. Flere er allerede blitt koblet både ut og inn Turf Moors porter og sjefen har også uttalt at det blir en formasjonsendring til 4-4-2 og det betyr at noe utskiftning må til, så her er garantert siste ord er ikke sagt.