Kronikk: Burnleys vei til Premier League

Redaksjonen oppsummerer Burnleys fantasiske sesong som sendte de lilla- og lyseblå tilbake til Englands øverste divisjon!

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Overgangene

Keeperne Lee Grant, Brian Jensen og Jon Stewart forsvant ut Turf Moors porter i sommeren som var, noe som måtte adresseres raskt – inn kom Tom Heaton, Alex Cisak og Nick Liversedge. Chris McCann og Martin «Pato» Paterson byttet også klubber, noe som etterlot et hull å tette for manager Dyche.

Den tidligere Watford-sjefen hentet inn Scott ArfieldDavid Jones og ukjente Ryan Noble, samt Michael Kighlty fra Stoke på et sesonglangt lån. Samtlige ble hentet uten å bruke en penny.

Ting så bra ut og flere så positivt på sesongen som ventet, men etter salget av Charlie Austin til QPR ble det raskt en noe dyster stemning blant fansen.. Hvem skulle score målene nå?

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Sesongoppkjøringen

Burnley reiste til Irland og Cork der spillerne fikk oppleve et trenings-regime de ikke helt var vant til hos sine foregående managere.

Sjefen hadde et rykte på seg for å være streng, men rettferdig samtidig som behovet for et bedre fitness-nivå på spillerne var et klart behov med potensielt over 60 kamper i løpet av en sesong i seire og cuper.

Oppkjøringen gikk ganske fint for seg: kun ett tap (Morecambe) og fire seire hvor Danny Ings fant nettet hele fem ganger – til sammenligning ble det kun to på Charlie Austin.

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Sesongstarten og mot nyåret

The Football League feiret 125 år og klubbene som var med og stifte det som med tiden skulle bli et av verdens mest spennende ligasystemer skulle få lov å starte åpningskampene, dermed kom Bolton Wanderes på besøk til Turf Moor. Det endte 1-1.

Sean Dyche og hans mannskap fant raskt tonen med fansen og fra midten av august holdt de seg i det øvre sjiktet på tabellen – i september og oktober tronet de på topp i the Championship.

The Clarets ga ikke fra seg poeng så enkelt og Turf Moor var ikke noe enkelt sted å besøke. Poeng etter poeng ble hentet og de lilla- og lyseblå overrasket stadig flere med godt, organisert spill – både i angrep og i forsvaret.

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Nytt år og nye muligheter

Burnley strammet igjen bak og løsnet opp foran i det 2014 ringte inn. Av sikkerhetsmessige årsaker ble også Ashley Barnes hentet inn, Sean Dyches første signering som innebar pengebruk.

Laget spilte stadig bedre og samspillet bar preg av å være godt organisert der alle gir maksimalt for hverandre. Med ligaens minste stall ble flere av spillerne brukt i sammenhengende kamper: forsvaret anført av el Kapitan Jason Shackell som sammen med stopperkollega Michael Duff sto som de gjerrigste i Championship i antall innslupne mål.

Midtbanen med David Jones og Dean Marney i hjertet sørget for å gjøre dagen sur for enhver motstander, mens «Vings» – vel, dem kommer vi tilbake til.

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Lokalderbyene

Sesongens første lokalderby var åpningskampen mot Bolton, samme måned kom Preston på besøk i Capital One cupen. 13.september var et storkamp på Turf Moor når erkerivalene Blackburn kom på besøk og det endte med en frustrerende poengdeling.

Desember bød på to kamper, først kom Blackpool på besøk og ble sendt hjem med tap i bagasjen, mens the Clarets klarte kun 0-0 mot Wigan før året bikket 2014.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

I februar ble det en etterlengtet seier over Bolton på Reebok Stadium, men kremen over alle kremer kom 8.mars på Ewood Park.

Burnley senket sine argeste rivaler etter nesten 35 års ventetid og det endte 2-1 til the Clarets etter mål av Jason Shackell og Danny Ings i en høydramatisk kamp som hadde alt det the Cotton Mills-derby skal inneholde.

Blackpool og Wigan sto igjen og siden dette var i slutten av sesongen, måtte Burnley vinne for å garantere seg opprykk til Premier League, det endte med to seire – sistnevnte oppfylte drømmen.

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Sean Dyche

Mannen bak suksessen er uten tvil kronet til en legende i Burnley allerede. De færreste trodde de lilla- og lyseblå ville komme så langt som de gjorde, spesielt tatt i betraktning forrige sesong – selv om det ble en trygg plassering. Manageren ble kronet til månedens manager i september, oktober og april – noe som gjorde han til den første Clarets-sjefen til å få tre slike utmerkelser i løpet av en sesong.

Ikke overraskende hadde sjefen all grunn til å være stolt. Dyche har hele tiden vært klar på og en forkjemper for en god dialog mellom byens mennesker og klubben med sin «by-klubb»-mentalitet, noe fansen har tatt til seg. Dyche har også vært med på et intervju eksklusivt for Burnley FC Norge.

Spilleranalyse

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Keeper og forsvaret

Som nevnt innledningsvis sto Burnley uten noen keepere ved sesongstart, noe som måtte adresseres – raskt. Tom Heaton fikk hanskene og har uten tvil regjert mellom stengene, noe 21 kamper uten baklengsmål forteller alt om. Keeperen kan ikke ta all ære selv fordi to meget solide midtstoppere har gjort mye av jobben: kaptein Jason Shackell og veteran Michael Duff. Resultatet: kun fem tap i 2013/14…

Kapteinen har spilt i samtlige av Burnleys kamper og tilgjengelige minutter, noe som forteller om hans innflytelse i forsvaret og fikk en meget stor stjerne i boka etter å ha utlignet mot erkerivalen Blackburn på Ewood Park, mens Duff hadde sin beste sesong i Clarets-trøya. Tidligere Manchester City-backene Kieran Trippier og Ben Mee har gjort jobben sin meget godt, Danny Lafferty har også fått en del kamper for the Clarets og innfridd de gangene det har vært nødvendig. Det samme har Chris Baird de få kampene har har fått spilletid. David Edgar og Kevin Long har dessverre fått for lite spilletid til å kunne bli vurdert i årets oppsummering.

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Midtbanen

De fleste var klare over hva som bodde i Dean Marney også døpt «Deaniesta». Med en nærmest nyopprettet midtbane bestående av Scott Arfield, David Jones og Michael Kightly stilte flere spørsmål om dette var noe som kom til å innfri – og gjett om det gjorde. Dyche fikk det beste ut av Marney som ved siden av Jones hadde blant sine beste sesonger regjerte på midtbanen, mens vingene Arfield og Kightly imponerte begge to – sistnevnte blir med Burnley videre i Premier League-drømmen.

Ross Wallace hadde ingen fantastisk sesong for Burnley da en kneskade holdt han ute av spill i deler av sesongen, men gledet mange hjerter da han forlenget med de lilla- og lyseblå tidligere i sesongen og når skotten kom tilbake i varmen igjen var han like solid som alltid. Junior Stanislas fikk også noen kamper og hadde ofte størst påvirkning fra benken enn fra start, men også han hadde en god sesong. Keith Treacy fikk det aldri til under Eddie Howe, men har vist gode takter de gangene han har blitt kalt på av Dyche.

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Fenomenet «Vings» og Ashley Barnes

Etter salget av Charlie Austin var det en dyster bekymring i Lancashire, men Sam Vokes og Danny Ings – «Vings» har virkelig slått gjennom denne sesongen og skrev historie flere ganger med sitt strålende samarbeid og sine 47 mål – sammenlagt. Unge Ings har blitt kalt opp til Englands U21-lag og gjorde det bra der ved å blant annet score mot San Marino.

Vokes virkelig slo seg til ro i Lancashire og har imponert jevnlig – toppen av isfjellet kom når waliseren forlenget med the Clarets og ble kåret til årets spiller, mens Danny Ings vant så vidt blant egne lagkamerater og årets spiller i Championship. Begge fikk også noen utmerkelser for månedens spillere.

Mot Leicester i slutten av mars – som også ble deres første hjemmetap i serien – pådro Vokes seg en kneskade som holder han ute av spill resten av året. Spissen havnet under kniven og har startet på rehabiliteringen. «Den enes død er den andre levebrød» er det noe som heter og Vokes’ skade banet vei for Ashley Barnes. Ex-Brighton-spilleren kan kalles for en plage for motstanderen, fant nettmaskene et par ganger og fikk en stjerne i boka med sin 1-0-scoring mot Wigan, et mål som også ble kåret til årets mål.

Foto: BurnleyFC.com
Foto: BurnleyFC.com

Bak kulissene

Salget av Charlie Austin skapte bekymringer, men sjefen var visste at det var verdige erstattere innad i troppen (Sam Vokes), noe fansen raskt fikk se. Klubben sikret seg opprykk til «the land of milk and honey» med seriens minste stall og det må adresseres i den fysisk krevende tiden som venter laget.

Styremedlem Hoos har allerede uttalt at det må forsterkes og manageren selv er klar på at det må mer dybde inn i laget. Med en ryktet pott på utrolige £120m(!) der £60m er velkomstgaven til PL, er det mange rykter som går over hvem som skal inn og ut Turf Moors porter. Michael Kightly har allerede uttalt at han er åpen for en overgang, noe som er langt på vei til å innfris, men det store spørsmålet er om Danny Ings forplikter seg til Burnley enda en sesong eller om det blir et klubbytte.

årstabellPå det høyere plan, og da styrerommet ble det en retur for Flood mens Brian Nelson fikk plass i styret etter flere år som bidragsyter.

Nødvendige Forsterkninger

Burnley har tatt lærdom av forrige gang de var i Premier League og visse ting må gjøres annerledes, nøyaktig hva gjenstår å se, men en ting er sikkert spillerstallen må økes og ikke nødvendigvis kun unge og lovende talenter. De fleste er enige at det må mer bredde til på de fleste områder. Noe som antageligvis vil være nøkkelen er å hente Premier League-erfaring til Turf Moor og slikt koster..

Keith Treacy, David Edgar, Brian Stock og Nick Liversedge ble ikke brukt så mye av manager Dyche i løpet av sesongen og fikk tidlig i mai beskjed at deres tjenester ikke kom til å være nødvendige på Turf Moor fremover.

En erstatter for 37-årige Duff må prioriteres, midtbanen sliter så raskt det blir skader eller karantener på Marney eller Jones eller vingene. En langtidsskadd Vokes vil skape hodebry for angrepet som også bør få et tilskudd da både Ings og Barnes vil møte på tøff motstand i Premier League. Fansen er fortsatt i lykkerus, men arbeidet i kulissene har for lengst startet – happy days ahead!

Et oversikt over alle sesongens kamper finnes her.